Frågor & svar
- Start
- /
- Frågor & svar
Vanliga frågor & svar
Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna som vi får.
Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några fler frågor eller funderingar som du vill ha svar på.
Preliminär skolstart 2025 är onsdag 13 augusti, vecka 33
Antagningsgränsen förändras från år till år. Du kan följa statistik för det preliminära valet och slutgiltliga valet på gymnasieantagningen.storsthlm.se
2024 hamnade antagningsgränsen på 262,5.
(Observera dock att det efter slutantagningen tenderar att justeras något då elever byter platser mellan skolor innan skolstart. Det är därför viktigt att du fyller i dina kontaktuppgifter i antagningssystemet så att vi kan kontakta dig vid ev. reservplats!)
Hos oss varvar vi teoriveckor och praktiska veckor. Det innebär att du läser teoriämnen en vecka, som till exempel svenska, matematik, engelska, samhällskunskap och fysik. Veckan därpå läser du ett yrkesämne som kan vara datorstyrd produktion, robotteknik eller produktutveckling.
På teoriveckorna börjar du kl. 8.00 och dagen slutar kl. 15.50. Du har ett ämne på förmiddagen och ett ämne på eftermiddagen och lektionerna är alltid lärarledda.
På verkstadsveckor börjar du kl. 8.00 på måndagar och kl. 7.15 tisdag till fredag och slutar kl.16.00 alla dagar.
På verkstadsveckor har du ett ämne hela veckan i en grupp om 6 elever med en lärare. I de flesta ämnen har du din egen maskin hela veckan.
Du får dessutom frukost och lunch varje dag som serveras i Scanias personalmatsal.
Om du vill vara elev för en dag på skolan för att få din egen uppfattning om hur det är att gå på Mälardalens Tekniska Gymnasium är du varmt välkommen på en prova-på-dag
När du börjar gymnasiet övergår barnbidraget till studiebidrag och detta betalas ut till samtliga gymnasieelever av CSN.
Våra elever får ytterligare 1000 kr i studiebonus varje månad av Scania och AstraZeneca som betalas ut under studietiden.
I utbildningen ingår det även betald sommarpraktik för alla elever. 4 veckor mellan åk 1 och 2 samt 8 veckor mellan årskurs 2 och 3. Det är avtalsenlig ferielön som förhandlas mellan Scania, AstraZeneca och facken inför varje år.
Nej, du behöver inte kunna mycket om teknik men du behöver vara teknikintresserad eller i alla fall ha viljan att lära dig mer om teknik. Teknik är den gemensamma nämnaren på skolan och under utbildningens första år får du lära dig grunderna inom många olika spännande teknikområden. Under andra året fördjupar du dina kunskaper och till tredje året väljer du vilket område du vill specialisera dig inom. Känner du dig osäker på om Mälardalens Tekniska Gymnasium är någonting för dig har vi många olika event i vår kalender, som t ex prova-på-dag. På en prova-på-dag har du möjlighet att komma hit för att skapa din egen uppfattning om skolan och den utbildning vi bedriver.